Monday, January 31, 2011

Γρήγορες λήψεις με αργές μηχανές

Συχνά οι κάτοχοι compact φωτογραφικών μηχανών διαπιστώνουν πως λόγω της καθυστέρησης στην απόκριση του μηχανισμού εστίασης, φωτομέτρησης και ελέγχου του κλείστρου της μηχανής τους, "χάνουν" την κρίσιμη στιγμή.
Οι γονείς συνήθως βρίσκονται σε αυτή τη θέση προσπαθώντας να φωτογραφίσουν τα παιδιά τους να τους πλησιάζουν τρέχοντας.
Αφού αναφέρουμε πως πιο πρόσφατες prosumer μηχανές παρουσιάζουν μεγάλη βελτίωση στους χρόνους απόκρισης, και πως φυσικά οι μηχανές DSLR έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα αυτό, να μερικές συμβουλές που θα επιτρέψουν «γρήγορες» λήψεις και στους κατόχους «αργών» φωτογραφικών μηχανών.

* Κλείδωμα εστίασης ή/και φωτομέτρησης (focus/exposure lock): Μια λειτουργία διαθέσιμη σε όλες σχεδόν τις ψφμ, που συνήθως ενεργοποιείται με το πάτημα του κουμπιού του κλείστρου ως τη μέση. Μπορούμε από πριν δηλαδή βάλουμε τη μηχανή να εστιάσει ή/και να φωτομετρήσει σε συγκεκριμένο κάδρο, και την κατάλληλη στιγμή να πιέσουμε ως το τέρμα για να ολοκληρώσουμε τη λήψη. (Για κινούμενα θέματα προβλέπουμε την πορεία του θέματός μας, εφαρμόζουμε τα παραπάνω λίγο πιο μπροστά και περιμένουμε το θέμα μας να έρθει στο κάδρο μας) Τι κερδίζουμε; Την καθυστέρηση εστίασης ή/και φωτομέτρησης.
* Χρήση των εστιακών αποστάσεων στις οποίες η μηχανή μας εστιάζει γρηγορότερα: Πολλές μηχανές εστιάζουν γρηγορότερα σε θέση wide παρά tele
* Χειροκίνητη εστίαση: Αν το επιτρέπει η μηχανή μας και είμαστε σε σχετικά σταθερή απόσταση από το θέμα μας, εστιάζουμε μια φορά χειροκίνητα και ...ξεχνάμε την καθυστέρηση εστίασης (Ιδιαίτερα χρήσιμο σε συνδυασμό με κλειστό διάφραγμα για μεγαλύτερο βάθος πεδίου)
* Φωτογράφιση ριπής (burst mode): Λειτουργία που αν την διαθέτει η μηχανή μας επιτρέπει τη φωτογράφιση ενός αριθμού διαδοχικών λήψεων πολύ γρήγορα, κρατώντας πατημένο το κουμπί του κλείστρου. (Ε, κάποια θα πετύχει εκείνη την κρίσιμη στιγμή που μας ξεφεύγει)
* Απενεργοποίηση λειτουργιών που καθυστερούν τη λήψη όταν δεν χρειάζονται, όπως είναι το άναμμα του φλας στιγμιαία πριν τη λήψη για τη μείωση του φαινομένου των κόκκινων ματιών
* Το μυαλό και το χέρι μας: Εφαρμόζοντας τα παραπάνω μπορούμε να απαλλαγούμε από αρκετούς παράγοντες καθυστέρησης, ή να τους μειώσουμε. Ένας όμως εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί, εκείνη ακριβώς η καθυστέρηση από το πάτημα του κουμπιού ως την πραγματική στιγμή της φωτογράφισης. Ε, εδώ ας αξιοποιήσουμε τη σημαντικότερη «λειτουργία» της μηχανής μας. Το μυαλό και τα χέρια που τη χειρίζονται. Με λίγη παρατήρηση και αρκετή εξάσκηση, μπορούμε να συνηθίσουμε να πατάμε λίγο νωρίτερα το κουμπί του κλείστρου, τόσο όσο χρειάζεται για να αντισταθμίσουμε την καθυστέρηση, με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας.

source : http://www.dpgr.gr/index.php?page=fast_shots

No comments:

Post a Comment